Arbeidshygiëne onderzoek en advies
De gecertificeerde arbeidshygiënist van Osinga Arbo Advies doet onderzoek en adviseert over arbeidshygiënische risico’s naar bijvoorbeeld; gevaarlijke stoffen – lasrook – oplosmiddelen - chroom 6 - dieselmotorenemissie – DME etc, schadelijk- en hinderlijk geluid, klimaat en binnenmilieu, straling, trillingen, ziekmakende bacteriën en schimmels, asbest en zeef fijne nanodeeltjes.
Om deze risico’s in beeld te krijgen voert de arbeidshygiënist meestal eerst een risicoanalyse uit. Dit wordt systematisch gedaan. U krijgt een beter inzicht en krijgt praktische en heldere adviezen en weet wat u vervolgens moet doen.
De arbeidshygiënist van Osinga Arboadvies is vaak ook een schakel tussen uw organisatie, medewerkers en andere deskundigen die zich bezighouden met arbeidsomstandigheden.
Advies gevaarlijke stoffen
Werkgevers vinden het in de praktijk vaak lastig om praktische invulling te geven aan het vormgeven van een beleid voor gevaarlijke stoffen. Regelgeving is vaak complex. Vragen die regelmatig gesteld worden zijn; aan welke voorschriften en wetgeving moet worden voldaan? Is een aanvullende beoordeling gevaarlijke stoffen noodzakelijk? Hoe bepaal ik zelf grenswaarden? Moet ik wel of niet meten? Hoe moeten we omgaan met kankerverwekkende stoffen? Osinga Arbo Advies kan hier praktische hulp bieden. Denk bijvoorbeeld aan:
✓ het opstellen register gevaarlijke stoffen en beleid
✓ uitvoeren basisbeoordeling gevaarlijke stoffen
✓ vervolgonderzoek schatten van de blootstelling
✓ modelberekeningen, bijvoorbeeld Chemrade, stoffenmanager of Advanced Reach Tool (ART).
✓ beoordelen van de blootstelling in relatie tot grenswaarden
✓ vaststellen van private (bedrijfs)grenswaarden
✓ advies over biologische monitoring, zo nodig in overleg met toxicoloog en bedrijfsarts
✓ voorlichting en training op gebied van gevaarlijke stoffen
Metingen naar gevaarlijke stoffen
Osinga Arbo Advies voert arbeidshygiënische metingen uit, zoals:
✓ houtstofmetingen - afkomstig van hard- en zachthout
✓ lasrook metingen en daarin bevindende metalen, zoals chroom 6 en nikkel
✓ metingen naar oplosmiddelen (vluchtige stoffen, zoals xyleen)
✓ stoffen die vrijkomen inhaleerbaarstof, waaronder: totaalstof, respirabel-/fijnstof
Microbiologische agentia - schimmels, bacteriën, endotoxinen
Biologische agentia zijn micro-organismen en andere dragers van plantaardige of dierlijke herkomst die bij blootstelling ernstige gezondheidsrisico's kunnen opleveren. In een aantal bedrijfstakken of werksituaties is de kans redelijk groot dat werknemers blootgesteld worden aan biologische agentia. Bijvoorbeeld werk met dieren of dierlijke producten, in de gezondheidszorg, in de schoonmaak, in de afvalverwerkende industrie, maar ook in de voedingsindustrie. Osinga Arbo Advies heeft ervaring in deze sectoren bij:
✓ uitvoeren van RIE / quickscan biologisch agentia
✓ het opstellen van een register biologische agentia en beleid;
✓ schatten van de blootstelling aan de hand van modelberekeningen;
✓ meten van de blootstelling micro-organismen;
✓ beoordelen van de blootstelling in relatie tot biologische richtwaarden;
✓ vaststellen van private (bedrijfs)richtwaarden.
✓ advies over biologische monitoring / in overleg met toxicoloog.
✓ voorlichting en training op gebied van gevaarlijke stoffen;
Onderzoek naar geluid & trillingen
In de werksituatie kunnen hoge geluidsniveaus voorkomen. Het gebruik van bijvoorbeeld machines en handgereedschap kunnen hiertoe leiden. Al boven de 80 dB(A) kunnen uw medewerkers een risico lopen op (lawaai)doofheid. Door uitvoering van een geluidsonderzoek worden geluidsniveaus in kaart gebracht. Osinga Arbo Advies meet en adviseert.
✓ Het beoordelen van de aard, de mate en de duur van de blootstelling
✓ Het uitvoeren van geluidsonderzoek (ISO 9612). (o.a. Laeq, Lex,t. Lex,T).
✓ Advisering over te nemen maatregelen volgens de arbeidshygiënische strategie.
✓ Het opstellen en begeleiding bij de uitvoering van een lawaaibeheersingsplan.
✓ Advisering over gehoorbeschermingsmiddelen.
✓ Het geven van voorlichting/training van leidinggevenden en medewerkers.
Onderzoek naar geluid & trillingen
De gemiddelde Nederlander brengt maar liefst 80% van zijn tijd binnen door. Niet alleen in winkels en op school, maar ook op kantoor. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat het binnenklimaat op de werkplek van goede kwaliteit is, zodat werknemers zich fijn en gezond voelen. Een goed klimaat is immers noodzakelijk om goed te functioneren. En niet alleen binnen, ook buiten moet je soms maatregelen nemen om de werkomstandigheden gezond te houden. Denk dan bijvoorbeeld aan werken in vrieskou of op een hete zomerse dag.
Hebben uw medewerkers klachten over het binnenklimaat. Bekende ongemakken als gevolg van een matig of slecht binnenklimaat zijn hoofdpijn, droge luchtwegen, geïrriteerde ogen, regelmatig niezen en huidklachten. Osinga Arbo Advies voert klimaatonderzoek uit en adviseert.
✓ Een inventarisatie van de klachten, waaronder klimaatvragenlijst
✓ Beoordeling van de werkplekken; klimaatmetingen - temperatuur, luchtsnelheden, relatieve luchtvochtigheid en CO2-gehalte (ventilatie).
✓ Een protocol hittebelasting en/of koude belasting.
Onderzoek naar verlichting
Osinga Arbo Advies rapporteert bevindingen en adviseert op basis van de arbeidshygiënische strategie; brongerichte, collectieve, organisatorische of technische verbeteringen met doel blootstellingrisico’s te verminderen tot veilige en gezonde beheersbare niveaus.
Ook bieden wij begeleiding bij de implementatie van verbetermaatregelen. Bijvoorbeeld medewerkers te trainen/voorlichting en instructie te geven over de hier genoemde onderwerpen.
Analyse
Osinga Arbo Advies werkt samen met geaccrediteerde laboratoria en gebruikt uitsluitend moderne en gekalibreerde apparatuur. Alle metingen zijn gebaseerd op betrouwbare en gevalideerde meet- en analysemethoden (normen).
Wilt u praktisch advies over arbeidshygiënische risico’s of een offerte. Neem dan direct contact op met gecertificeerd Arbeidshygiënist Age Osinga.